H'ART Ticketing Widget :host { --enviso-primary-color:#000; --enviso-secondary-color: #ff5c62; font-family: 'GoodSans-Regular'; }

Vertelvoorstelling TULA en heri heri maaltijd - H’ART Museum

Overslaan en naar inhoud gaan

Vertelvoorstelling TULA en heri heri maaltijd

1 juli 2024

Op maandag 1 juli 2024 staan het H’ART Museum en het Amsterdam Museum in het teken van Keti Koti, de dag waarop de slavernij in de Nederlandse koloniën werd afgeschaft in 1863.

Data

1 juli 2024

Tijd: 12:00 – 15:00
Praktische informatie
Locatie: Binnentuin
Toegang: gratis

TULA door Anton de Bies

Kom luisteren naar acteur en theatermaker Anton de Bies, die in de rol kruipt van de Curaçaose verzetsheld Tula. Deze Tula, die vocht voor vrijheid en mensenrechten, voert een gesprek met zichzelf (Anton) in het hier en nu. Hij neemt ons mee naar het verleden en laat ons stilstaan bij de doorwerking van de slavernij in het heden. Want: in hoeverre zijn wij verlost van dit verleden? Hiervoor heeft Anton geput uit de grote kennisbron van Mama Elia, die de cultuur en muziek van Curaçao als geen ander kent.

Het gesprek tussen Tula en Anton legt de vinger op de zere plek, schijnt een licht op diepe littekens en gaat verder in op (hedendaags) racisme en colorisme. Een gesprek dat zich zal uitbreiden naar het publiek. De vertelvoorstelling wordt omlijst met rituele muziek uit Curaçao, namelijk Tambú, wat verboden was onder het koloniale bewind. Je hoort historische liederen, onder begeleiding van karakteristieke instrumenten die authentieke Curaçaose ritmes spelen uit de tijd van de slavernij. De vocalen en ritmes raken het hart – alsof het de voorouders zelf zijn die het contact willen leggen.

De middag is mede mogelijk gemaakt door onze maatschappelijk partner ABN AMRO.

Een bakje met een heri heri maaltijd.

Heri Heri

Gedurende de middag zijn er gratis heri heri maaltijden zolang de voorraad strekt. Neem lekker plaats in het gras om te luisteren naar de voorstelling of neem je maaltijd mee.

Heri heri is een eenpansgerecht dat stamt uit de tijd van de slavernij op Suriname. Tot slaaf gemaakten moesten op de plantages koken met wat er voor handen was, zoals cassave, zoete aardappel, bakbanaan, bakkeljauw en ei. Deze combinatie van ingrediënten kennen we nu als “heri heri,” wat ‘helen’ of ‘heel’ betekent. Steeds vaker wordt het ook gegeten tijdens Keti Koti.

Ga naar de inhoud