H'ART Ticketing Widget :host { --enviso-primary-color:#000; --enviso-secondary-color: #ff5c62; font-family: 'GoodSans-Regular'; }

Maatschappelijke betrokkenheid - H’ART Museum

Overslaan en naar inhoud gaan

Maatschappelijke betrokkenheid

Tickets

Maatschappelijke betrokkenheid

Bij H’ART Museum staat maatschappelijke betrokkenheid centraal. We zetten ons in om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor een breed publiek. Via educatieve initiatieven en outreach-programma’s creëren we kansen voor iedereen, met speciale aandacht voor duurzaamheid, diversiteit, inclusie en gemeenschapsbetrokkenheid.

In alle verschillende rollen die ons museum rijk is, komen deze onderwerpen aan bod. Op deze pagina vind je een aantal van onze projecten.

H'ART Museum Educatie

H’ART Museum heeft een eigen gratis meerjarig kunst- en cultuureducatieprogramma. Met dit inclusieve en intensieve programma, ontvangen we jaarlijks circa 7.500 basisschoolleerlingen, 140 talenten en 5.000 vo- en mbo-studenten. Zo participeert 75% van alle basisscholen in Metropoolregio Amsterdam in dit programma.

Het is een uniek meerjarig programma waarin kinderen en jongeren worden uitgedaagd hun talent te tonen en te ontwikkelen, met een open blik. Wij vinden dat ieder kind recht heeft om diens artistieke talent te ontdekken. H’ART Museum krijgt geen structurele subsidie. Dankzij bedrijven, fondsen en particulieren kunnen wij meer dan 10.000 leerlingen per jaar kosteloos ontvangen.

Lees meer over H'ART Museum Educatie

Duurzaamheid

H’ART Museum is een monument uit 1682. Het bood ooit plaats aan zo’n 400 à 500 ouderen. Toen het monument eind vorige eeuw een museale bestemming kreeg, is er veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo zijn er innovatieve initiatieven gestart, zoals het zogeheten WKO-systeem (Warmte Koude Opslag) in samenwerking met De Hortus, waarbij we de restwarmte uit ons gebouw ‘overbrengen’ naar hun tropische kassen. Wij reguleren de temperatuur in ons gebouw middels de koude lucht die we van De Hortus krijgen.

Daarnaast kregen we in 2019 zonnepanelen op ons dak, 319 stuks. We waren enige tijd het enige Nederlands Rijksmonument met een zonnecellen-dak.

Gendergelijkheid en intersectionaliteit in de kunstwereld

H’ART Museum wil bijdragen aan de missie om de kunstwereld een plek te maken waar gendergelijkheid en intersectionele representatie de norm is. Middels rondetafelgesprekken timmeren we aan deze weg.

Uit onze sessie van 2024 zijn er zeven conclusies getrokken:

  1. Vind een balans tussen categorisatie en representatie
  2. Stel streefcijfers in, meten is weten
  3. Vertrouw erop dat diversiteit geen trend, maar de toekomst is
  4. Wees je bewust dat één persoon verschil kan maken, wees die persoon
  5. Kijk om naar mensen die niet op jou lijken, neem ze mee
  6. Voer ongemakkelijke gesprekken
  7. Wees niet eendimensionaal, maar intersectioneel in je aanpak

De voornemens, adviezen en doelen die naar voren kwamen heeft schrijver en activist Tessel ten Zweege uiteengezet in onderstaand manifest.

manifest

Museum Plus Bus

Als medeoprichter van de Stichting Museum Plus Bus, een bus die door het land reist en senioren vervoert naar musea, participeren we actief in programma’s voor kwetsbare senioren. Zo komen er wekelijks groepen senioren bij ons op bezoek en zijn wij onderdeel van Topstukken on Tour, een bus vol replica’s van topstukken die door het land reist. Deze worden als tentoonstelling opgebouwd op woonzorglocaties.

H’ART Museum streeft naar toegankelijkheid voor alle bezoekers, ongeacht hun (fysieke) beperkingen. Het gebouw heeft liften en hellingen, evenals toiletten, parkeerplaatsen en toegang voor vervoer voor mensen met een (fysieke) beperking. Bovendien zijn we goed bereikbaar voor touringcars. Wij blijven innoveren op het gebied van toegankelijkheid en staan altijd open voor feedback en ideeën.

Toegankelijkheid & voorzieningen

Programmering, partnerships en evenementen

H’ART Museum wil een inclusief en meerstemmige organisatie zijn waar een kritische dialoog over het heden, verleden en de toekomst wordt gevoerd. We sluiten ons daarmee aan bij de nieuwe (2023) internationale museumdefinitie van de International Council of Museums (ICOM).

Als museum willen wij toegankelijk zijn voor iedereen. Daarom omarmen en stimuleren wij evenementen ter bevordering van duurzaamheid, diversiteit, inclusie en maatschappelijke betrokkenheid. Bedrijven en organisaties die deze waarden delen willen we aanmoedigen om bij ons evenementen te organiseren, door hen een speciaal tarief aan te bieden. Neem contact op met [email protected] voor meer informatie.

Voor samenwerking en/of (co)-productie voor culturele publieksevenementen (podiumkunsten/debatten/lezingen, etc), neem contact op met [email protected].

Ga naar de inhoud