Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
Foto Eva Bloem

Tentoonstellingen

16 september
— 20 mei 2024
Julius Caesar
Ik kwam, ik zag en ging ten onder
Met de titel ‘Julius Caesar, Ik kwam, ik zag en ging ten onder’ brengen wij onze allereerste tentoonstelling in H'ART Museum over Julius Caesar. Via een unieke collectie van bijna 150 historische objecten, beleef je dit spannende verhaal uit de wereldgeschiedenis en volg je het bewogen leven van Caesar. Van zijn beroemde opkomst als gewone Romeinse burger tot gelauwerde generaal, helemaal tot aan zijn beruchte ondergang en uiteindelijk tot zijn moord. Ontdek alles over zijn verbond (en affaire) met Cleopatra en hun nalatenschap. Caesar veroorzaakte een culturele golfbeweging en inspireerde van Shakespeare tot in hedendaagse films. Terwijl je langs de artefacten reist, ontrafel je de mythen rond zijn persoon en kom je dichter bij de realiteit van zijn heerschappij, zijn overwinning, alle hoogtepunten maar ook de duistere kanten van zijn levensreis. Onze wens is dat je uiteindelijk zelf kunt beslissen wie Caesar is, en wat hij betekent in de wereld van vandaag. De tentoonstelling loopt van zaterdag 16 september 2023 tot en met maandag 20 mei 2024.
©
Groepsportret, Raquel van Haver, 2020, foto Amsterdam Museum
Nu te zien
Amsterdam Museum in H'ART Museum
©
Museum van de Geest | Amsterdam
Nu te zien
Museum van de Geest | Outsider Art
Ongepolijste kunst van mensen met een bijzondere achtergrond.
Nu te zien
Outsider Art Galerie: De ware gezichten
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider-kunstenaars plaats. In de Artotheek kan je kunstwerken lenen.

De ware gezichten

De ware gezichten is een gezamenlijk kunstwerk naar idee van Sytske Frederika van Koeveringe.

'(...) ineens hoor ik: ‘Als kunstenaar toon je je ware gezicht,’ zegt een vrouwelijke kunstenaar. Ik kijk haar aan en van haar kijk ik naar de man die zei dat hij zichzelf een goede schilder vindt. En van hem kijk ik naar de vrouw die al uren in stilte over haar portret zit gebogen. Waarom gesprekken voeren over wanneer je kunstenaar bent en wat kunst is, als je ook gewoon met zijn allen kunst kunt maken? Wie is er dan in godsnaam degene die nog bepaalt wat er wel of niet kunst is?

Je bent kunstenaar of niet. Je maakt mooie dingen of niet. En wij hebben met z’n allen een bijzonder mooi groot werk gemaakt. Dat durf ik best hardop te zeggen.'

Opkomend kunstenaar Sytske Frederika van Koeveringe (1988) is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld academie. Ze is schilder, zeefdrukker en schrijver. Haar tweede boek – Dag nacht licht toch – was genomineerd voor de Jan Hanlo-essayprijs. Op het moment werkt ze onder andere aan haar vierde boek, dat in januari 2024 bij Atlas Contact zal verschijnen.

Andere gezichten

Naast het groepswerk ‘de ware gezichten’ en het eigen werk van Sytske, zijn portretten te zien van Roos van Lierop (collages), ‘abstracte gezichten’ van Yair Aa en zelfportretten die zijn gemaakt door deelnemers van het grafisch atelier Bijzonder Amsterdams.

Praktische informatie

  • Locatie: Outsider Art Galerie
  • Tijden: donderdag t/m zaterdag van 12.00 - 17.00 uur. 
  • Nu te zien

©
Regillio Benjamin
Regillio Benjamin

Outsider Art Galerie

In de galerie vinden wisselende exposities plaats van bekende en minder bekende outsiders uit Amsterdam, maar ook uit de rest van Nederland en Europa. U vindt er onder meer schilderijen, tekeningen, grafiek, keramiek, beeldhouwwerk, collages, foto’s en textielkunst. De galerie is gratis toegankelijk en alle werken zijn te koop.

De Outsider Art Galerie is in 2016 opgericht op initiatief van zorgorganisatie Cordaan, H'ART Museum en museum het Dolhuys uit Haarlem.

De kunstenaars van de Outsider Art Galerie zijn een beetje ‘anders’. Vaak hebben ze een verstandelijke of psychische beperking. Ze denken niet commercieel en reflecteren niet op bestaande kunststromingen. De kunst komt rechtstreeks naar boven borrelen, zit in hun hoofd en móet eruit. Hun werk is boeiend, veelzijdig en heel puur. De Outsider Art Galerie biedt een volwaardig kunstpodium voor deze kleurrijke kunstenaars. En nu eens niet binnen de muren van een zorgorganisatie, maar in een inspirerende museale omgeving.

Outsider Art Ateliers

Een groep van vijftien Outsider-kunstenaars werkt dagelijks aan haar kunstwerken in de boven de galerie gelegen Outsider Art Ateliers. In deze ateliers kunnen bedrijven of groepen particulieren kunstworkshops volgen, geleid door één van de Outsider-kunstenaars.

Outsider Art Artotheek

In de Outsider Art Artotheek (gratis toegankelijk) kunt u kunst lenen. Voor meer informatie over lenen, rondleidingen en/of workshops kijk op onze pagina: outsiderartgalerie.nl.

Like de Outsider Art Facebookpagina.  

Aankomende tentoonstellingen:

©
© Mounira Al Solh
Vanaf eind 2023
ABN AMRO Kunstprijs
Mounira Al Solh wint 11e editie ABN AMRO Kunstprijs

Hermitage is H'ART Museum

Great art sparks hearts