Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
Foto Eva Bloem

Tentoonstellingen

16 september
— 20 mei 2024
Julius Caesar
Ik kwam, ik zag en ging ten onder
Met de titel ‘Julius Caesar, Ik kwam, ik zag en ging ten onder’ brengen wij onze allereerste tentoonstelling in H'ART Museum over Julius Caesar. Via een unieke collectie van bijna 150 historische objecten, beleef je dit spannende verhaal uit de wereldgeschiedenis en volg je het bewogen leven van Caesar. Van zijn beroemde opkomst als gewone Romeinse burger tot gelauwerde generaal, helemaal tot aan zijn beruchte ondergang en uiteindelijk tot zijn moord. Ontdek alles over zijn verbond (en affaire) met Cleopatra en hun nalatenschap. Caesar veroorzaakte een culturele golfbeweging en inspireerde van Shakespeare tot in hedendaagse films. Terwijl je langs de artefacten reist, ontrafel je de mythen rond zijn persoon en kom je dichter bij de realiteit van zijn heerschappij, zijn overwinning, alle hoogtepunten maar ook de duistere kanten van zijn levensreis. Onze wens is dat je uiteindelijk zelf kunt beslissen wie Caesar is, en wat hij betekent in de wereld van vandaag. De tentoonstelling loopt van zaterdag 16 september 2023 tot en met maandag 20 mei 2024.
©
Groepsportret, Raquel van Haver, 2020, foto Amsterdam Museum
Nu te zien
Amsterdam Museum in H'ART Museum
©
Museum van de Geest | Amsterdam
Nu te zien
Museum van de Geest | Outsider Art
Ongepolijste kunst van mensen met een bijzondere achtergrond.
Nu te zien
Outsider Art Galerie: De ware gezichten
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider-kunstenaars plaats. In de Artotheek kan je kunstwerken lenen.

Aankomende tentoonstellingen:

©
© Mounira Al Solh
Vanaf eind 2023
ABN AMRO Kunstprijs
Mounira Al Solh wint 11e editie ABN AMRO Kunstprijs

Mounira Al Solh wint 11e editie ABN AMRO Kunstprijs

©
© Janiek Dam
V.l.n.r.: Danila Cahen (curator ABN AMRO Kunstcollectie), Mounira Al Solh, Annabelle Birnie (directeur H'ART Museum)

Mounira Al Solh (Beiroet, Libanon, 1978) is de elfde winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs. Eind 2023 openen, als onderdeel van deze prijs, twee tentoonstellingen van haar werk, een bij ons in H'ART Museum en de andere in de ABN AMRO Kunstruimte op de Zuidas.

De jury was vereerd de prijs te kunnen uitreiken aan Mounira Al Solh. Al Solh is volgens de jury een talentvolle kunstenaar wier oeuvre zowel persoonlijk is als politiek en zowel verleidelijk als activistisch. De manier waarop ze, afwisselend verblijvend in Libanon en Nederland, vanuit deze posities culturen en ervaringen in haar werk verenigt én hoe ze daarin haar omgeving betrekt door samen te werken, vindt de jury van groot belang. 

Zo spreekt Al Solh voor I Strongly Believe in Our Right to Be Frivolous (2012 – heden) met politieke vluchtelingen en immigranten. Ze portretteert hen, in woord en beeld, op geel gelinieerd papier, dat ze associeert met de bureaucratische rompslomp die vluchtelingen moeten ondergaan. Al Solh geeft hun onvertelde verhalen, voortvloeiend uit de orale geschiedenis in de Arabische cultuur, een stem, een plek in de geschiedenis.

©
© Mounira Al Solh
Mounira Al Sol. I strongly believe in our right to be fivolous, 2018, Installation view, Art Institute Chicago.

Over Mounira Al Solh 

Mounira Al Solh (Beiroet, Libanon, 1978, woont en werkt in Zutphen en Beiroet) studeerde in Beiroet en Amsterdam en was van 2012 tot 2014 resident artist aan De Rijksakademie in Amsterdam. Al Solh had solotentoonstellingen bij onder meer Zeno X Gallery, Antwerpen (2023), BALTIC Centre for Contemporary Art, Gateshead (2022), Mori Art Museum, Tokyo (2020), Sfeir-Semler Gallery, Beirut, Lebanon (2019), The Art Institute of Chicago, (2018). Haar werk maakte onderdeel uit van Busan Biënnale Korea (2022), Documenta 14 (2017) en van de Biënnale van Venetië (2015) en werd  getoond op verschillende groepstentoonstellingen in onder meer Van Abbemuseum, Eindhoven (2022, 2019), WIELS, Brussel (2020) en Palais de Tokyo, Parijs (2020). 

©
© Jens Schwarz

Over de ABN AMRO Kunstprijs

De ABN AMRO Kunstprijs wordt dit jaar voor de elfde keer uitgereikt. Het is een prijs voor talent in ontwikkeling. De bank wil hiermee kunstenaars de mogelijkheid geven volgende stappen te maken in hun carrière. De winnaar krijgt een geldbedrag van 10.000 euro, een tentoonstelling in H'ART Museum en in de ABN AMRO Kunstruimte, inclusief een door Irma Boom ontworpen publicatie. Tevens wordt werk van de winnaar aangekocht voor de ABN AMRO Kunstcollectie. 

Hermitage is H'ART Museum

Great art sparks hearts